Aloë vera-gel voorkomt doorligwonden

Dit artikel stond eerst op mijn oude website, geplaatst op 8 oktober 2018. Interessante informatie en daarom nog een keer op deze website geplaatst.

8 oktober 2018

Tweemaal daags uitwendig gebruik van Aloë vera-gel bij bedlegerige patiënten voorkomt doorligwonden, zo blijkt uit onderzoek (Hekmatpou, Mehrabi, Rahzani, & Aminiyan, 2018).
Het onderzoek werd uitgevoerd op de afdeling orthopedische chirurgie van een Iraans ziekenhuis. Na chirurgisch ingrijpen zijn sommige patiënten immobiel en bedlegerig. Ze zijn dan kwetsbaar voor het ontwikkelen van open doorligwonden op het stuitje, de heupen of de hielen.

Tachtig volwassen patiënten met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar werden gerandomiseerd over twee groepen. Een groep werd over een periode van tien dagen twee keer per dag ingesmeerd met Aloë vera-gel, terwijl de andere groep werd behandeld met een placebo-gel (op basis van water en zetmeel). In beide groepen werd de gel ingezet naast de standaardzorg ter preventie van doorligwonden. In het onderzoek werd gel uit verse Aloë-bladeren gebruikt.

Na tien dagen had de groep die Aloë vera-gel gebruikte significant minder doorligplekken. Uit ander biomedisch onderzoek blijkt dat Aloë vera de ontwikkeling van nieuw collageen rondom wonden bevordert. Ook stimuleert het de doorbloeding van de huid, met als gevolg dat minder snel wonden ontstaan en triggers voor weefselontsteking (hexosaminen) afnemen.

De verkoelende en wondgenezende eigenschappen van de binnenste gel van de Aloë vera-plant wordt traditioneel al eeuwenlang ingezet bij brand- en snijwonden en ter preventie van doorligwonden. Dit onderzoek bevestigt deze traditionele toepassing.

Bron:
Hekmatpou, D., Mehrabi, F., Rahzani, K., & Aminiyan, A. (2018). The effect of Aloe Vera gel on prevention of pressure ulcers in patients hospitalized in the orthopedic wards: a randomized triple-blind clinical trial. BMC Complementary and Alternative Medicine, 18(1), 264.

Bron: Ortho Fyto

2 Replies to “Aloë vera-gel voorkomt doorligwonden”

  1. Formella says:

    I included this article to my bookmarks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hier te koop: Een stille fluistering; mijn eerste gedichtenbundel; als steun bij het verlies van een dierbare.

Davida remedies; hulp en kracht voor jouw eigen herstel.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt een e-mail met link om jouw aanmelding te bevestigen (kijk ook bij spam/ongewenste mail).

Ontvang een melding per e-mail als er een nieuwe blog is geplaatst

Schrijf je hier in