Het lichaam geeft signalen.

Toen ik vele jaren geleden endometriose kreeg, heeft dat een grote verandering in mij en in mijn leven gebracht.

Als je opeens tot stilstand wordt gebracht, is dat vaak met een reden. Het lichaam geeft eerst waarschuwingssignalen en als er niets mee gedaan wordt, brengt het je uiteindelijk tot het punt dat je bijna of niks meer kunt doen.

Als het lichaam zo heftig aanwezig is en eigenlijk je leven gaat bepalen, is dat best heel eng. Ik heb het toen ook ondervonden. De pijn in mijn buik kwam zo abrupt elke keer opzetten, dat ik binnen een minuut moest liggen, anders zou ik onderuit gaan, flauwvallen van de pijn dus. Het maakt je onzeker, maar wat mij vooral opviel, was dat het bijna altijd in het weekend gebeurde, als er juist wat meer rust was (niet genoeg uiteraard). Dat vond ik toen wel heel frappant. Later is alles natuurlijk op zijn plek gevallen.

Ik leefde ongezond, had veel stress en werkte heel veel uren in mij eigen zaak. De zaak die ik inmiddels niet meer heb. De diagnose van enodometriose kwam al snel, waar ik geluk mee had, want het bleek dat deze diagnose bij heel veel vrouwen nooit of veel te laat naar voren komt, wat heel veel jaren of een heel leven pijn en ellende kan veroorzaken.

Er werd mij door de arts verteld dat het alleen met een operatie op te lossen was en daarmee zou het nog steeds niet definitief wegblijven. Bij endometriose komt er baarmoederweefsel buiten de baarmoeder terecht en blijft aan een ander orgaan (in mijn geval aan mijn eierstok) kleven, met alle gevolgen van dien.

Het eerste wat in mij opkwam toen de arts dat zei, was dat een operatie voor mij altijd de allerlaatste optie is, die staat onderaan de lijst als er echt niets anders meer over is.

Ik ben op internet gaan zoeken en kwam bij een engelse vrouw terecht op haar website. Ik heb haar boeken ook gekocht. Van endometriose wordt altijd beweerd dat het niet te genezen is en zij was het levende bewijs dat dat wel kan. Door een speciaal dieet en een andere leefwijze heeft ze haar eigen leven gered en daarna de levens van anderen. Waaronder die van mij.

Ik ben haar dieet gaan volgen, onder het mom van baat het niet schaadt het niet. Erger dan nu kan het niet worden. Ik zou er ook kilo’s door afvallen, dat was voor die tijd ook een mooie meevaller 🙂 Na een half jaar was de endometriose al verminderd en binnen anderhalf jaar was ik er vanaf. De arts verwonderd en toen heb ik pas verteld wat ik heb gedaan 🙂

Nu kwam ik weer een artikel tegen over endometriose en dacht meteen, ik ga hier een stukje over schrijven. Wat er ook wordt beweerd, wat men ook zegt, volg altijd je eigen gevoel.

Deze aandoening heeft mij heel veel gebracht. Toen was het echt niet leuk, maar ik ben veel gezonder gaan leven, zat al snel veel lekkerder in mijn vel. Het heeft veel over mezelf verteld en mij een stuk dichter bij mijn eigen kern gebracht. Het was het begin (mede door andere gebeurtenissen die elkaar in korte tijd opvolgden) van mijn eigen persoonlijke proces.

Ik heb de hulp van het leven (de omstandigheden) en mijn lichaam gekregen om mijn eigen leven anders te gaan doen. En dat heb ik gedaan. Verder luister ik nu altijd naar mijn lichaam. Elk signaal is een woord, elk signaal is een tekst. Elk signaal is een teken dat er iets anders mag of dat er iets aan mij verteld wordt. Inzichten, waarschuwingen, mijn lichaam weet ze vaak eerder dan ik. Ik luister ernaar en ik kijk er naar en doe er het juiste mee. Zelfreflectie, mijn eigen spiegeling.

Tot 50% van de vrouwen waarbij het niet lukt om zwanger te worden, zou endometriose gevonden kunnen worden. Veel vrouwen zitten op slot en staan heel ver van hun eigen kwetsbaarheid en vrouwelijkheid af. Dit zit als kern allemaal in de buik. In de buik zit dat unieke stukje vrouw. Heel veel vrouwen staan daar ver van af. Door gebeurtenissen vooral maar ook door de hele maatschappij. Omdat we allemaal aan een plaatje moeten voldoen, zo worden we opgevoed. De druk is hoog en er is geen ruimte om gevoelig, kwetsbaar en vrouwelijk te zijn. Dus dat wordt onderdrukt. Van kind af aan al gaat het om presteren en doen. Dat telt. De resultaten op papier en dat we vooral voldoen aan dat “ideale” plaatje. Dat je hoort bij een categorie.

Dat steeds meer mensen ver van hun eigen kern en hun eigen zijn leven, zorgt voor veel ongemakken. Lichamelijk, psychisch, emotioneel.

Vrouwen mogen (of kunnen) geen vrouw meer zijn. Er is geen ruimte voor. En geen tijd. Want we moeten allemaal meegaan in de snelheid van het leven.

Daarom steeds meer gezondheidsproblemen. Endometriose is hier een voorbeeld van. Nog vrij onbekend en vaak niet of pas veel te laat gediagnosticeerd.

De gezondheidskosten reizen de pan uit, terwijl de oplossing bij onszelf ligt.

Anders leven, gezonde voeding, minder stress en meer beweging.

De verbinding met je lichaam en ernaar luisteren. Niet je lichaam zien als iets wat je gekregen hebt en het er maar mee moet doen. Er is een samenwerking.

Kijken naar jezelf en niets buiten jezelf neerleggen. Geen vinger wijzen of zeggen dat het aan de ander of de situatie ligt. Alle oplossingen liggen bij jezelf.

Op het moment dat je inziet dat je geen slachtoffer (meer) bent, maar er iets wordt verteld en je de eigen keuze(s) hebt, neem je je eigen leven weer in de hand.

Zo is het ook met je gezondheid.

Wil jij graag begeleiding bij jouw proces of jouw gezondheid, of over iets heel anders. Neem gerust vrijblijvend contact op met mij, Diana.
Hulp is ook op afstand mogelijk.

Lieve groet, Diana.