Waar vind jij je rust in?

Op de momenten dat ik ga schrijven, kom ik tot rust. In contact met mezelf. Dichterbij. Ik voel dat alles om mij heen verdwijnt en even niet meer belangrijk is. Ik mag even zijn.

Het is zo belangrijk om op dagen je rust te vinden. Een klein moment, beter dan niets. Meerdere kleine momenten verspreid over de dag. Een ingebouwd ritueel, bijvoorbeeld de dag mee beginnen. Of een langer moment, daar waar zich de mogelijkheid even aandient of jij het jezelf gewoon gunt.

We hebben het allemaal nodig. We leven in een steeds drukker wordende maatschappij. We rennen onszelf heel snel voorbij. Of ons lichaam geeft signalen of wat we doen lukt gewoon niet of we zijn moe en inspiratieloos. Nukkig, chagrijnig, geprikkeld, rusteloos. Alle signalen dat we onszelf verliezen. Aan grenzen voorbij gaan. Maar doorgaan en doorgaan en door ‘moeten’.

Wat nu als het ook anders kan? Je gewoon even een momentje voor jezelf kunt nemen. Ook al zeg je dat je geen tijd hebt. Er is voldoende tijd voor andere dingen, dus waarom niet voor jou? Al zit je in de auto en je denkt even aan je ademhaling. Oh ja; gewoon even diep ademhalen tot in de buik en je voelt de rust al (even) komen. Als je contact maakt met je buik kan je hoofd er niet tussen komen. Ja hij probeert het, maar blijf rustig doorademen en focus op je buik en zie dat je al meteen rustiger wordt en blijft.

[email-subscribers-form id="{form-id}"]

Een wandeling in de natuur. Neem je hondje mee (of van de buren), of ga alleen of met een vriendin of buurvrouw. Ervaar de sereniteit van de natuur. De bomen, de bloemen, de dieren, de andere mensen, alles wat er gebeurt. Het is een hele andere wereld. De rust ontkom je niet aan. Het wordt je cadeau gegeven. Concentreer je eens op een mooie vlinder of een prachtige blauwe lucht. In plaats van altijd maar dat scherm op je telefoon.

Er is zoveel verandering mogelijk, met zulke kleine dingen. Doe een paar heerlijke rustige yoga-oefeningen, leg je handen op je buik. Maak contact met jezelf. Met je binnenkant.

We leven in een maatschappij waar alles om de buitenkant draait. Maar alles gebeurd van binnenuit. Wij zijn de binnenkant. De buitenkant is ons gegeven. Wij leven wie we zijn en niet wie we moeten worden.

Voldoen we aan ons eigen zijn of gaan we mee in de rangorde. Alle regels, alle wetten, alle normen en waarden zoals ze opgelegd zijn. Moeten we voldoen aan de reclames en hoe mooi de mensen er uitzien? Hoe prachtig en duur alles mag zijn?

Of vinden we onze eigen kern (terug) en leven we vanuit saamhorigheid. Verbinding. Samen. Het mooie. De natuur. De sereniteit. Rust. Uit het hoofd, in het hart. Durven we onszelf te zijn. Onszelf weer te hervinden?

De focus van de ander bij de ander laten. Doen wat je zelf goed vindt. Doen wat goed voelt voor jou. Intuïtie, vertrouwen, liefde, warmte. Genoeg zijn. Je eigen waarde zien.

Het begint allemaal van binnenuit. Buiten jezelf vind je geen antwoorden. Alleen maar bevestigingen van hoe het niet hoort te zijn.

Alle antwoorden zitten van binnen. Luister vooral en aandachtig naar jezelf. Naar je eigen stem. De stem die klinkt van binnenuit en niet de ruis vanuit de maatschappij.

Hartelijke groet, Diana